The Joe of Wall Street

The Joe of Wall Street

A Tőzsdéről egyszerűen

2016. július 13. - Csige Joel

10 Mari néni szaladgál a faluban 3 bolt között... Mindegyik boltban árulnak kenyeret, amit vásárolni szeretnének, de a kenyér ára folyamatosan változik. Mivel már öregek, mire egyik helyről átérnek a másik helyre, már lehet magasabb áron tudnák megvenni, mint az előző boltban, ezért inkább "visszarohannak" egy másik boltba, annak reményében, hogy ott olcsóbbban megkapják majd a kenyeret.

2 fajta Mari néni létezik:

Az egyik nem szaladgál, mikor odaér a bolthoz megveszi a kenyeret az aktuális áron.

A másik meg azt mondja a boltosnak: Ha az ár lemegy xy Ft-ra, akkor tegyél már el nekem 2 kiló félbarnát Pista.

Kis túlzással és enyhe iróniával, de sok összefüggés van az előző igaz történet, valamint a tőzsde működése között.

A Mari nénik a befektetők, magánszemélyek akik vásárolni szeretnének valamilyen tegyük fel részvényt a tőzsdén. Több ember birtokol az adott értékpapírból több-kevesebb mennyiséget, ők a történetben a boltok. Ha sokan szeretnének egy bizonyos dolgot megvásárolni, akkor a tulaj magasabb árat fog meghatározni amennyiért hajlandó eladni. Ez mozgatja a tőzsdén az árfolyamot, gondoljunk csak bele:

A piacon van 5 tulipán árus. Hirtelen sokan jelennek meg a piacon akik mind tulipánt szeretnének venni. Odalépnek az első árushoz, és megveszik az összes tulipánját 200Ft/db-ért. Még mindig vannak akik venni szeretnének tulipánt, így mennek a 2-es számú árushoz. Mivel üzleti vér folyik az eladó ereiben, a nagy sokaság láttán azt mondja, hogy ő már csak 220Ft/db-ért adja a tulipánt. A sokaságnak fontos hogy tulipánt vegyenek, ezért hajlandóak elfogadni a magasabb árat is, tőle is megvásárolják az összes tulipánt. Ez a folyamat addig folytatódik amíg van aki tulipánt szeretne venni az aktuális áron. A tulipán ára felszökik 300Ft-ig, de a fölött már senki sem hajlandó vásárolni. Az árusnak szüksége van pénzre ezért kicsivel alacsonyabb áron próbálja meg eladni, legyen 290Ft. Ha ezen se hajlandó senki se venni, akkor az ár megy lentebb és lentebb, mindaddig amíg valaki kifizeti az adott összeget a tulipánért. Persze vannak makacs tulipán tulajok akik azt mondják csak 340Ft-ért hajlandóak megválni a gyönyörű viráguktól, ők akkor adják el a tulipánt, ha az árfolyam eléri azt a szinten.

Hadd jegyezzem meg, a tőzsde árfolyamának az értéke az, ahol az utolsó adás-vétel történt. Ha valaki "bedobja" a piacra az ő 340Ft-os tulipánját, az árfolyamra nem fog hatni, amíg senki se hajlandó annyit fizetni érte.

Remélem sikerült a példákkal kicsit érthetőbbé tennem a témát, ha kérdésed van, írhatsz ide kommentet, vagy írj Facebookon a The Joe of Wall Street oldalra. 

Ha tetszett kövess itt a Blog.hu-n, vagy Like-old a fentebb említett Facebook-os oldalam. Hamarosan jelentkezem.

Joe

A bejegyzés trackback címe:

https://joebrocare.blog.hu/api/trackback/id/tr318884108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mia Vince 2016.07.13. 10:42:18

Köszönöm szépen! Így legalább nekem is lett valami fogalmam a tőzsdéről! Várom a következő bejegyzést!
süti beállítások módosítása