The Joe of Wall Street

The Joe of Wall Street

5 indok a tőzsdézésre

2016. július 17. - Csige Joel

1. Könnyű pozíciót váltani

Számomra ez a legmeghatározóbb tényező. Tegyük fel, hogy egy adott vállalatnál dolgozol magasabb pozícióban, a fizetésedbe az is beleszámít, hogyan teljesít a vállalat. Nehéz felmondani egy ilyen pozíciót, főleg ha köt a szerződés, vagy valamilyen folyamatban lévő projekten dolgoztok. Nem tudsz egyik napról a másikra váltani kettő vállalat között, (kivéve ha nagyon profi vagy és hívnak)  tehát le vagy kötve 1-2 évre. Ezzel ellentétben a tőzsdén lehetsz Apple tulajdonos ha éppen úgy gondolod, hogy bíztató jövő előtt áll a cég, de ha meggondolod magad, azonnal megszabadulhatsz a részvényektől és válthatsz akár a konkurens vállalat részvényeire. Te döntöd el, hogy "melyik céghez akarsz éppen tartozni."

Nincs kötöttség.

2. Új kihívás

Könnyű belefáradni a munkába, ha sokáig egy helyen dolgozol. A tőzsde egy olyan lehetőséget kínál neked, ahol minden a változásról szól, folyamatosan új információk alapján kell meghozd a döntésed, amelyekért te magad vállalsz felelősséget, és nem a főnököd. Erős tényezőnek tartom a függetlenséget, sokak számára egy álom, ha csak belegondolnak, hogy milyen főnökhöz kell hétfőn bemenni dolgozni.

Új lehetőség, melybe maximum a feleséged/anyósod szól bele.

3. Nem kell hozzá egyetemet végezni

Munkahelyeken sokszor rengeteg kritériumnak kell megfeleljen az adott illető, különböző papírokkal kell rendelkezzen, hogy ő tud számítógépet használni (ECDL), vagy éppen van-e felsőfokú nyelvvizsgája. A tőzsdén a te felelősséged, hogy mekkora tudással vágsz bele. Ha bátor vagy, a vak szerencsére is bízhatod magad, (természetesen nem ajánlom) de én az elején ajánlom a demo számla használatát valamint valamilyen szakirodalom tanulmáyozását, és persze a blogom olvasását is.

Nincsenek kritériumok az indulásnál.

4.Fejleszti a jellemed

Más az amikor az ember céges autót használ, és más az, amikor a megtakarított pénzéből vett saját autóját használja. Amikor a saját pénzünkről van szó, kétszer is meggondoljuk mire költjük el. Mivel a felelősség a miénk, a lehető legjobb tudásunk szerint döntünk, rá vagyunk kényszerítve a jó munkára, a jó munka pedig meghozza a gyümölcsét. 

Megtanulsz felelősséget vállalni a saját döntéseidért.

5. Egyéni stratégiát alkothatsz

A tőzsdén kezelni kell a kockázatot, melyhez saját "rendszert" kell létrehozz. Magad döntöd el, hogy 1-1 vásárlásnál mekkora pénzt vagy hajlandó maximálisan elveszíteni. Sokan azt javasolják, hogy 1 max. 2%-át legyél hajlandó kockáztatni a tőkédnek megbízásonként. Ha vételkor ezt is beállítod, bárhogy is alakul az árfolyam, nem veszítheted el a pénzednek ennél nagyobb részét.

A kockázat mértékét te szabod meg.

Ha tetszett a cikk akkor kövess itt a blog.hu-n, vagy a facebookon a The Joe of Wall Street oldalon.

Joe

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joebrocare.blog.hu/api/trackback/id/tr908896384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calen 2016.07.17. 21:47:52

Az azért nem ártana tudatosítani a kezdőkben, hogy ezt szakmának kell tekinteni és csak évek kitartó gyakorlása után remélhetnek profitot. Ezt nem szabad úgy csinálni, hogy elolvas egy témába vágó könyvet, bevág egy brókercéghez húsz millát és jön a jólét. Mert ez az esetek 99,99%-ában úgy végződik, hogy volt húsz milla, nincs húsz milla.

Csige Joel 2016.07.17. 21:55:06

Nem is tanácsolom senkinek azt. De a lehetőség mindenki előtt nyitva áll. Tanácsolom a demo számlát, és hogy tanulmányozzon könyveket, nézzen elemzéseket. Aki teljesen profi, az se köt mindig jó üzleteket. A szerencse faktor ott is ugyanúgy ott van, csak lehet minimalizálni a kockázatokat.

Willkommenskultur 2016.07.17. 22:10:50

'Sokan azt javasolják, hogy 1 max. 2%-át legyél hajlandó kockáztatni a tőkédnek megbízásonként. Ha vételkor ezt is beállítod, bárhogy is alakul az árfolyam, nem veszítheted el a pénzednek ennél nagyobb részét.'

- 1-2%? akkor nyerni se fogsz semmit, eleve milyen tőzsdés (vagy vállalkozó) motivációja az, hogy ne veszítsen? Tipikus középosztálybeli alkalmazotti attitüd.

Mit értünk tőzsdézés alatt? Ha ebből akarsz megélni, vagy meggazdagodni felejtsd el a diverzifikációt meg a biztonsági játékot. Koncentrálni kell nem diverzifikálni. Ha meg hülye vagy hozzá egyiket se csináld, nem szégyen az. Bízd alapkezelőkre.

Persze egy sikeres alapkezelő az ügyfélre teszi a kockázat 80%-át és csak a nyereség 20%-át adja oda, de hát pont ez a lényeg.

calen 2016.07.17. 22:23:03

Wilkommenskultur:
Ez nem ingatlanpiac, hogy elosztod a tőkéd háromfelé és veszel három házat. Ot a teljesen fogalmatlanok se tudják elveszíteni mindenüket. Bukhatnak, persze, de nem semmisül meg a vagyonuk.
A tőzsde, főleg rosszul használt tőkeáttétellel és a kezdetben óhatatlanul kialakuló kereskedési kényszerrel elvihet mindent. Nagyon is indokolt az 1-2%-ra korlátozott kockázat. 8-12 devizapárt figyelve órás bontású grafikon alapján kereskedve is van heti 2-3 trade, simán jöhet így a havi 10+%.

dunántúli gyerek 2016.07.17. 22:23:26

Eleve daytradelést ért a poszter a tőzsdézésen, amivel egyetlen nagy tőzsdés se foglalkozik.

Persze rengeteget lehet ebből is tanulni. Aki 1-2%okat tesz fel az üzleteire, az ezzel egy dolgot kiabál világgá: fogalma sincs mit csinál, de nem szeretné elbaszni.

Csige Joel 2016.07.17. 22:25:44

@Willkommenskultur: Nem az a motiváció természetesen, hogy ne veszíts, de aki nem készül fel rá, azt súlyos meglepetések érhetik, egy váratlan esemény és elszállt az összes pénzed. Mennyit vagy hajlandó kockáztatni egy megbízáskor? Nem is állítasz be stop megbízást?

calen 2016.07.17. 22:28:31

@Csige Joel:
És a demószámla után is csak mikroszámlán gyakoroljon. Két-három havi keresetnek megfelelő tőkével érdemes elkezdeni. Ezt már komolyan veszi az ember. Már fáj a bukás, de még nem tesz tönkre. Ha hat hónapig minden hónap plusszos lett, lehet átküldeni a teljes tőkét. De ha lett egy bukó hónap, elölről kell kezdeni a számolást.

Csige Joel 2016.07.17. 22:30:38

@calen: 300.000Ft-tal fogom elkezdeni, ez úgy gondolom olyan összeg melynek már van súlya, de az elvesztése se jelentene nagy problémát. Gondolom te is ilyen körüli összegre gondoltál.

calen 2016.07.17. 22:36:21

@dunántúli gyerek:
"Aki 1-2%okat tesz fel az üzleteire, az ezzel egy dolgot kiabál világgá: fogalma sincs mit csinál, de nem szeretné elbaszni."

A technikai elemzés alapján végrehajtott kereskedés sokban hasonlít a kilencfős asztalon játszott feszes-aggresszív stílusú pókerre. Ott is legalább 50 buyinre osztják a bankrollt, aki meg ebből él, az inkább 100-ra. És van még a bankroll mellett min. egyévnyi kényelmes megélhetést biztosító tartalékuk, hogy tiszta fejjel hozhassák meg a döntéseiket játék közben. Szerinted nekik nincs fogalmuk arról hogy mint csinálnak? Szerintem meg tisztában vannak a variancia fogalmával.

calen 2016.07.17. 22:37:59

@Csige Joel:
Igen, ez a magyarországi bérszínvonal mellett reális összeg.

Willkommenskultur 2016.07.17. 22:40:36

@calen: Nem láthatod át a piacot, csak egy kis szeletét, ezért nem érdemes sem elaprózni a tőkét, sem sok rövid üzletecskét csinálni. Mindegy hogy ingatlan vagy más (ingatlanos papírok is futnak).

A profik nem csinálnak ilyet. Nem vesznek részvényt fél órára meg 1 hétre hanem évekig bennemaradnak, miután persze csutkára kielemezték az ágazatot és benne a céget amibe belevettek.

Nincs jó meg rossz üzlet csak vmi célhoz viszonyítva jó vagy rossz vmi. Meg akarsz gazdagodni tőzsdézésből? Konkrétan csinálni 10.000 euróból 1 milliót? Ne diverzifikálj! Annyi erővel vehetsz kész befektetési koktélt is, de az nem azért van hogy (te) meggazdagodj!

Csige Joel 2016.07.17. 22:52:31

@Willkommenskultur: Amiről te beszélsz az a hosszú táv, ettől függetlenül a daytraderek is ugyanúgy jelen vannak a piacon, csak más stratégiát alkalmaznak.

Willkommenskultur 2016.07.17. 23:01:12

@Csige Joel: Ha tanulni akarsz arra tökéletes, és valszeg ha sok időt szánsz rá többet ki tudsz hozni a pénzedből mint a banki kamat, vagy akár egy átlagos részvényes befalap. Én is jobb hambit tudok otthon csinálni mint a McDonalds, de ki nem? Csak sajna nem tudok annyi hambit eladni mégsem, mint a McDonalds.

De én egy nagy tőzsdést sem tudok mondani, aki daytraddel keresett pénzt....öööö azaz egy kisebb vagyont - NEM egy nagyobb vagyon segítségével..:)

calen 2016.07.17. 23:02:21

@Willkommenskultur:
"A profik nem csinálnak ilyet. Nem vesznek részvényt fél órára meg 1 hétre hanem évekig bennemaradnak, miután persze csutkára kielemezték az ágazatot és benne a céget amibe belevettek."

Ezt az alapkezelők és az egyéni befektetők csinálják. De vannak swing traderek (időtáv: pár nap, pár hét), daytraderek (időtáv: néhány óra, néha átcsúszik másnapra) és scalperek is.
Ők jellemzően technikai alapon kereskednek, amit fentebb már hasonlítottam a pókerhez. A technikai elemzés során több helyzet együttállását keressük, egy egész jelcsokrot.
Például ha volt órás bontáson magasabb alj és magasabb csúcs, akkor ötpercesen figyeljük az ezutáni lefelé korrekciót. Ha fordulni látszik a fő irányba (tehát felfelé) és ugyanezt a magasabb alj, magasabb csúcs kombót előadja ötpercesen is, be lehet adni a vételi megbízást az aktuális ötpercesen látható csúcs fölé. A következő órákban jó eséllyel végig lehet stoppolgatni az emelkedést. Egy ilyen órás-ötperces kombó kb. JJ+, AK kombónak fele meg a pókerben. Tehát néha beszopod, de az esetek többségében nyerni fogsz valamennyit.

"Senki sem él pókerezésből. Beszoptad a valóságsót? Is?"
De igen, vannak, akik ebből élnek. Főleg online grinderek. De van pár tucat IRL versenyjátékos is, akik ténylegesen ebből élnek.

Willkommenskultur 2016.07.17. 23:06:01

@calen: 'De van pár tucat IRL versenyjátékos is, akik ténylegesen ebből élnek.'

Vagy abból hogy sok millió hülyének reklámozzák a TVben hol vesztheti el a kosztpénzt.

Csige Joel 2016.07.17. 23:11:15

@calen: Ennél szebben én se tudtam volna a gondolataimat/véleményemet leírni, teljesen egyetértek.

Csige Joel 2016.07.17. 23:14:50

@Willkommenskultur: Akinek van esze, az nem teszi fel a koszt pénzt semmire.

calen 2016.07.17. 23:19:10

@Willkommenskultur:
"Vagy abból hogy sok millió hülyének reklámozzák a TVben hol vesztheti el a kosztpénzt."

Igen, ebből is. De hidd el, a nagy pókeroldalak a sikeres - és képernyőképes - játékosokkal kötnek üzletet.

Suna bácsi 2016.07.18. 01:50:40

Általános hülyeségekkel puffogtat ez a húszéves-WallStreetJózsi meg az Ádám-vagyok-Joe-haverja, amitől reményeik szerint a Mari-nénik is kedvet kapnak a tőzsdézéshez.

Nem csodálkoznék, ha ez egy beetető blog lenne, kvázi villantó... pár hét múlva kiderül, hogy a legjobb amit tehetünk, hogy eladjuk a lakást és cipruson nyitunk befektetési számlát az ájronFX-nél vagy egyik leányvállalatánál...

Ha már mindenképp blogolvasással akar valaki tőzsdei kereskedés témakörben pallérozódni, inkább olvasson megamind-et, Herpait, BalogLacit...
Most majdnem azt írtam, hogy az "említett három szerző hülyére fogja magát itt röhögni"... de ez sértés lenne rájuk nézve, ezért visszavonom: említett szerzők sokkal komolyabb emberek annál, hogy egy ilyen szánalmas dolgon nevessenek, mint ez itt...

Forex Klub · http://forexklub.hu 2016.07.18. 07:27:32

Egyesek itt csak a Tőzsdecápák c. filmben láttak tőzsdét közelről. :)

Csige Joel 2016.07.18. 07:28:41

@Suna bácsi: Ahogy azt korábban is írtam, én most kezdek komolyabban foglalkozni a témával. Semmi kétségem afelől, hogy fele akkora tudásom sincs, mint akiket említettél. Én is tanulok, akit érdekel a folyamat az olvassa a bejegyzéseimet, aki teljesen profi mint ti, azoknak nincs szükésege erre. Ádám bejegyzésében mi nem igaz?

calen 2016.07.18. 11:11:32

@Suna bácsi:
Ez egy mocskosul arrogáns beröfögés volt. Én is látom, hogy évek tanulása, gyakorlása áll előttük, de azért így nem kéne...

Suna bácsi 2016.07.18. 12:32:35

@calen: arrogáns vagy sem, ez csak stilisztikai kérdés... viszont igaz, mennyivel jobb érzés, amikor nullázod a számlát, esetleg még mínuszba is vagy, na akkor a broki megsimogatja a buksidat, megvigasztal, hogy nem a te hibád volt, hanem a svájcibank vagy az al-kaida meg mindenki más volt az oka hogy öszeomlott ez-vagy-az, de fizess be még egyszer, meglátod most biz'isten sikerülni fog...

@Csige Joel: helyes, Lenin elvtárs is megmondta: tanulni, tanulni, tanulni ;-) alap dolog pedig, hogy ha kritika ér, akkor nem megsértődni hanem elgondolkodni kell. Jobb-é az, kérdem én, ha 20 komment-birka jön, akik leborulnak az írásaid nagysága előtt, legyen az bármennyire jó vagy rossz?
"Ádám bejegyzésében mi nem igaz?" - véleményem szerint úgy ahogy van hülyeség, de én csak kommentelek, nem terveztem kvázi vendégposztban kifejteni hogy miért, de vegyük rögtön az első mondatot:
"Minél előbb jutunk egy fontos információhoz, az annál nagyobb előnyt jelenthet számunkra a piacon."
- az információ fontosságát előre csak saccolni lehet, hogy az valóban mennyire fontos, azt majd a piac árazza be, utólag tudjuk megállapítani hogy valóban fontos volt-e
- előnyöd csak akkor van a piaccal szemben, ha legelőször EGYEDÜL TE jutsz egy fontos információhoz a piacon
- ha EGYEDÜL TE jutottál hozzá egy fontos információhoz, majd azt felfogtad, feldolgoztad, cselekedtél, lereagáltad, akkor meg kell tudják a többiek is az információt. Akkor az ő részükről indul a kapkodás, a te részedről pedig a kasza. Hogy ilyen szinten információhoz juss, ehhez téged minimum Ms. Morgan Stanley-nek ;-) kéne nevezzünk, vagy Frau Thomas Jordan-nek.
- példa... a török példa... magyar idő szerint valamikor este-éjszaka kezdődött a puccs... ha heti hét nap non-stop, egész éjjel a CNN Live előtt ülsz, már akkor is késésben vagy ill. voltál. Mire a kamerát bekapcsolja a helyszíni operatőr, addigra a tudósító a listáján szereplő első 3 telefonszámot már rég tárcsázta és leadta a drótot... A te telefonszámod még a füzete utolsó lapján sem szerepel szerintem.
OK, nem ülsz ott... reggel mondjuk korán kelő vagy, 6-kor kelsz... addigra már lecsengett a puccs java, az összes vonatkozó árfolyamba már beépült a hír, meg abba is ami nem vonatkozó, gyakran már a hír utáni korrekción is túl van a piac, mire te kimosod a csipát a szemedből, akárhány óra is...
- ha egy hírhez előbb vagy később jutsz hozzá, azzal LEGFELJEBB csak a hátrányodat tudod befolyásolni a piaccal szemben. Azért írom hogy LEGFELJEBB mert az árba hamarabb beépül egy hír mintsem hogy te hozzájuss... ha az árba beépülést nem reagálod le időben, illetve nem is te, hanem a kereskedési stratégiád nem tudja kezelni, akkor a te kereskedési stratégiád rossz. Nem én mondom, hanem a piac fogja 100%-os megbízhatósággal beárazni... ez esetben viszont (a hátrányod esetleges csökkentésével) csak a bukást tudod elodázni, mondjuk máról holnapra vagy a jövő hétre...
Ha meg jó a stratégiád, akkor meg mindegy hogy mi volt a hír, mi történt, merre ment az árfolyam, nem származott hátrányod abból hogy csak a másnapi újságokból tudtad meg hogy mi történt mondjuk Isztambulban, mert addigra a stratégia elvágta ha vesztőbe ment vagy lekaszálta ha nyerőbe... ami ennél azért persze összetettebb, de egy mondatban kb így tudom kifejezni...
Na erre mondtam hogy nem terveztem vendégblogot írni és ez csak az első mondat kiértékelése volt...

calen 2016.07.19. 09:11:27

@Suna bácsi:
Amit a hírkereskedésről írtál, azzal teljesen egyetértek.

"ha egy hírhez előbb vagy később jutsz hozzá, azzal LEGFELJEBB csak a hátrányodat tudod befolyásolni a piaccal szemben. Azért írom hogy LEGFELJEBB mert az árba hamarabb beépül egy hír mintsem hogy te hozzájuss."

Na ezért érdemes inkább technikailag elemezni. Így persze nem érezhetjük annyira okosnak magunkat, mint akik vállalati jelentéseket olvasgatnak, meg forródróton kapják a híreket, de nekünk ez jutott, ebből kell főzni. Be kell ismernünk, hogy mi tisztán csak esélyekkel játszunk.

Suna bácsi 2016.07.19. 11:46:54

Korrigálnom kell magam, "Ádám vagyok Joe haverja"-tól elnézést kérve, a török-puccsos "Az aktualitás szerepe a tőzsdén" című írást valamiért neki tulajdonítottam. A virtuális kokit a szamárságokért így nem ő hanem Joel kapja...
süti beállítások módosítása