The Joe of Wall Street

The Joe of Wall Street

Mire figyeljek ha részvényt vásárolok?

2016. július 15. - Csige Joel

A tőzsdén sok tényező van befolyással az adott részvény árfolyamára, lássuk, hogy melyekre érdemes figyelnünk.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a tőzsdék követik az amerikai tőzsdék alakulását, főként az SP500 és a Dow Jones indexeket. Ha  amerikai vállalat részvényét akarjuk megvenni, érdemes figyelmebe venni az előző 2 index alakulását is. Ha nem amerikai részvényt vásárolunk, akkor érdemes megnézni az adott ország makroadatait. Szerencsére ma ezt már nagyon egyszerűen megtehetjük, elég ha rákeresünk a www.dailyfx.com oldalra, itt minden fontos információt megtalálhatunk.

Következő nagyon fontos tényező a vállalat eredményei, jelentései. Tudnunk kell, hogy a vállalatunk jól szerepel-e a piacon, sikerült-e elérni a kitűzött célokat, mekkora nyersegére tett szert az adott időszakban stb.  Ha egy vállalat nem teljesíti az előre kitűzött célokat, az a bejelentéskor negatív hatással lehet az árfolyamra, ilyenkor akár 5-10%-ot is mozoghat az árfolyam. Hál Istennek nem kell a céghez elmennünk és megkérdeznünk, hogy mikor mondanak valami fontosat megukról a nyilvánosságnak, elég ha beírjuk azt, hogy www.finance.yahoo.com, és ott az "Earning Announcemet" pontnál megtaláljuk a következő bejelentések dátumát.

És most jön a bejegyzés legszomorúbb része, ha egy párhuzamot vonhatnék a Titaniccal, akkor most jönne az a rész amikor Jack elsüllyed a jeges vízben. Vannak olyan befolyásoló tényezők, melyekkel nem tudunk előre számolni, ilyenek lehetnek váratlan események, terrortámadások. Jelenleg mind a 2 aktuális, gondoljunk csak a Brexitre. Aki azt mondja, hogy ő biztosan tudta, hogy ez lesz a végkimenetel, az hazudik, mert a szakértők se tudták megmondani, hogy mi lesz az eredmény. Több mint 10%-ot esett a font árfolyama a dolláréhoz képest ennek hatására.

Fontos még megemlíteni a közkézhányadot, azaz, hogy a papírok milyen arányban oszlanak meg a tulajdonosok között. Ha valaki a papírok több mint 10%-ával rendelkezik, az egy nagy mennyiségű eladás esetén kellően le tudja nyomni az árakat.

Zárásként egyy kis érdekesség, az emelkedő piacot bikapiacnak, az esőt pedig medvepiacnak nevezzük.

Ha tetszett a bejegyzés akkor kövess itt vagy a facebook-on a The Joe of Wall Street oldalon.

Joe

A bejegyzés trackback címe:

https://joebrocare.blog.hu/api/trackback/id/tr238890038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása