The Joe of Wall Street

The Joe of Wall Street

A likvid piac

HFT folytatása

2016. július 20. - Csige Joel

Ma is a HFT (high-frequency trading vagy "gyors" kereskedés) vonalán indulunk el, de belenézünk pár más fontosabb fogalomba is. Legutóbbi alkalommal megnéztük hogy mi is az a HFT, most pedig egy kicsit tanulmányozzuk részletesebben, mire is jó.

 
Egy piac lehet "jó" vagy "rossz" annak függvényében, hogy mennyire likvid. Annál jobb egy piac minél likvidebb. A likviditás azt jelenti, hogy: sok adás-vétel történik a piacon, kicsi a piaci spread. (a spread nem más mint a legjobb vételi és legjobb eladási ajánlat közötti "rés") Kicsit kibontva, a sok adás-vétel annyit fed, hogy sokan kereskednek a piacon, a kicsi spread egy jól működő piacnak az egyik jele, a stabil piac pedig azért fontos mert egyes tranzakciók nem befolyásolják nagy mértékben az árfolyamot.
 
Azért jó a likvid piac mert nagyon egyszerűen lehet részvényeket, adni és venni rajta, mivel a sok szereplő miatt biztos lesz valaki, aki megveszi, vagy éppen eladja nekünk a részvényét. Ellenkező estben képzeljünk el egy piacot, ahol naponta 2-3 tranzakció történik. Itt nehezen fogunk találni egy megfelelő partnert, akivel részvényt tudnánk "cserélni", ráadásul, a kevés impulzus miatt minden egyes tranzakció nagyban befolyásolja az árfolyamot, így a piac volatilitása magas lesz (nem lesz stabil).
 
Visszatérve, a HFT kiváló eszköz, hogy likviddé tegyünk egy piacot (mivel a HFT nem szól másról, mint hatalmas mennyiségű részvények forgatásáról). 2008-ban a Lehman Brothers összeomlott, mivel a piacok nem voltak elég likvidek, ez vezetett el odáig, hogy létre jöttek az úgynevezett supplemental liquidity provider-ek, röviden SLP. Ezek a társaságok a HFT segítségével, mesterségesen likviddé teszik a piacokat, jutalékért cserébe (ez kb. 0,15 cent/részvény, ami nagyon sok részvény forgása esetén már nem elhanyagolható). Fontos megjegyezni, hogy ők nem kereskednek a részvényekkel, hanem csak forgatják azokat a piac likviditása érdekében.
 
Ma betekintést nyerhettünk a HFT egy nélkülözhetetlenül fontos felhasználási módjába, valamint tovább bővítettük a piaccal kapcsolatos fogalmainkat.
Ha tetszett a cikk kövess it a blog.hu-n vagy facebookon a The Joe of Wall Street oldalon.
 
Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://joebrocare.blog.hu/api/trackback/id/tr38895662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása