The Joe of Wall Street

The Joe of Wall Street

Milyen határokkal kereskedjek a tőzsdén?

2016. július 28. - Csige Joel

3. napja játszom el ugyanazt, úgy tűnik lassan tanulok...

Tisztázzunk valamit itt a legelején, amit sokan nem biztos hogy értenek. A tőzsdével kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy ott vagy meggazdagodsz, vagy elbukhatod minden pénzedet. Ez a 2 véglet, mert valóban lehet vele sok pénzt keresni, de tegyük hozzá hogy ezek az emberek rengeteg pénzt kockáztatnak ilyenkor. Amit sokan nem tudnak az az, hogy te magad szabod meg az egyes vételeknél a határokat, te magadnak szabod meg a kockázat mértékét.

Ha valaki nap elején vásárol, és nem állít be stop megbízást,  (A stop megbízás az ahol zárod a pozíciódat, a határ aminél nem vagy hajlandó többet kockáztatni) az teljesen ki van téve az árfolyam ingadozásainak. Teljesen mindegy mi volt nap közben, ha nap végére emelkedett az árfolyam, ő nyert. Viszont az is igaz, ha jön egy rossz hír, a teljes tőkéjét könnyen elveszítheti. Lehet így is tőzsdézni, de az ilyen emberek hamar el fogják veszíteni a pénzüket, hiszen elég ha 1-szer buknak, elúszik az egész vagyonuk. Ezek az emberek nagy határok között mozognak, vagy kiszállási pontokat sem állítanak be, azaz határok nélkül mozognak. 

screenshot_2016-07-28_14_36_27.png

Jól látható a fenti ábrán, (2016.07.26. DAX) hogy a kezdő értéknél volt alacsonyabb az árfolyam, de nap végére magasabb lett a kezdeti értéknél. Aki reggel 8.00-kor vásárolt, és nem állított be semmilyen stop-ot (határt) magának, az pozitív napot zárt. -0,73% volt a legalacsobb érték a napon a kezdetihez viszonyítva.(1:294 a tőkeáttél) Egyszerű a matek:

-0,73*294=214,62 azaz a tőkéd több, mint 2-szeresét kockáztattad.

Ez nem reális, ilyet ép elméjű ember nem igazán vállal fel, hacsak nem vagy az adrenalin megszállotja.

Én nem kockáztatok nagy pénzeket, főleg mivel még kevés tapasztalattal rendelkezem. Ennek viszont meg van a hátulütője. A kis kockázat miatt muszáj szűk határokat szabjak magamnak, azaz ha kis mértékben is, de nem arra mozog az árfolyam amerre számítok, zárom a pozíciót és 1-2%-os veszteséget könyvelek el. Ezért nagyon fontos nekünk kis kereskedőknek, hogy jókor lépjünk be a megfelelő összeggel.

Amit a pedig 3. napja rontok el az a következő: Nagyobb tőkével és nagyon szűk határok között próbálok mozogni. Nagyobb tőke, nagyobb nyereség, végülis ezért csináljuk az egészet, de a szűk határok miatt annyira kicsi a hibázási lehetőségem, hogy minimális ingadozás esetén muszáj vagyok zárni.

Amit pedig tanultam: Kisebb tőke, nagyobb határok, így nagyobb esély van a nyerésre. 3 napig, mindig igazam volt, az árfolyam arra indult amerre számítottam, de a szűk határok miatt a kis ingadozás kiütötte a megbízásom.

Ha tetszett a cikk, kövess itt a blog.hu-n vagy a facebookon a The Joe of Wall Street oldalon.

Joe

A bejegyzés trackback címe:

https://joebrocare.blog.hu/api/trackback/id/tr48919844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása