The Joe of Wall Street

The Joe of Wall Street

Mi az a tőkeáttétel?

2016. július 14. - Csige Joel
Több pénzzel kereskedsz, mint amennyid van.

Ez egy pár fokkal bonyolultabb téma, mint a tegnapi, de ha tőzsdén szeretnénk kereskedni, feltétlenül tudnunk kell mit is jelent az, hogy tőkeáttétel. Megpróbálom ezt is egy példával kezdeni, hátha úgy könnyebb lesz megértni.

Vegyünk egy embert, hívjuk őt Gerzsonnak. Gerzson egy kigyúrt cula, ezért 1 óra alatt 1000kg földet tud a kamionra felpakolni, AZONBAN ha adunk neki egy rakodó gépet, akkor ennek az 50-szeresére is képes ugyanannyi idő alatt.

Tegyük fel, hogy van 1000Ft-unk amiből értékpapírt vásárolunk, ha 1%-kal fentebb megy az árfolyam, akkor mi nyertünk 10 Ft-ot, logikus.

Itt jön be az emberi mohóság. Van 1000Ft-om amiből szintén vásárolok egy értékpapírt, de annak az értéke nem 1000Ft, hanem 10.000. Hogy hogyan lehet ez? Estünkben elég ha a FEDEZET 10%-os. Nézzünk még egy példát.

Van 10.000Ft-om, 1:10-es tőkeáttétel esetén ez 100.000Ft-ot ér a tőzsdén. Az árfolyam emelkedik 5%-ot, lesz 105.000Ft-unk, azaz nyertünk 5.000Ft-ot. Ez 50%-os hozam az eredeti tőkéhez viszonyítva, ami 10.000Ft volt. Ellenkező esetben, ha az árfolyam esik 5 %-ot, akkor veszítünk 5.000Ft-ot...a pénzünk felét elvesztettük. Szóval...

A tőkeáttétel kockázatos, de szabályozva van, mindenhol meg van határozva hogy mekkora a tőkeáttétel mértéke. Egyetértek jó barátunkkal Markkal, aki így vélekedik a kockázatról.

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz." - Mark Zuckerberg

Ha valami nem egyértelmű a cikk alapján, írj nyugodtan itt, vagy a Facebook oldalamon a The Joe of Wall Street-en.

Joe

A bejegyzés trackback címe:

https://joebrocare.blog.hu/api/trackback/id/tr468886190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása