The Joe of Wall Street

The Joe of Wall Street

Lépéselőnyt teremtő tőzsdei technika

High-frequency trading

2016. július 15. - Csige Joel

Sziasztok, én Ádám vagyok Joe haverja és Joe tananyagát fogom itt-ott megtűzdelni egy kis érdekességgel, vagy valami aktuális témához kapcsolódó hírrel. Az én bejegyzéseim célja inkább az érdekes és titokzatos tőzsdei világ kutatása és a kuriózumok ismertetése, mintsem az oktatás. Azt meghagyom Joe barátunknak:)

Kezdésnek beszéljünk a hagyományos kereskedés "párjával", azzal a módszerrel amit a "nagy halak" használnak, ez a high-frequency trading, röviden HFT. Tükörfordításban ez a nagyfrekvenciájú kereskedés, de a gyors kereskedés többet mondó név lenne neki. Két dolog szükséges a HFT-hez (a jövőben csak így rövidítetten utalok rá) : megfelelő hardware és software, de a lelke az egésznek az algoritmus, ami lehetővé teszi az egészet.
A HFT lényege, hogy a másodperc töredéke alatt rengeteg tranzakciót (adás-vétel) le tud bonyolítani, ami lehetővé teszi, hogy az árfolyam nagyon apró mozgásából származó előnyöket ki tudja használni. Ez úgy történik hogy óriási mennyiségű részvényt vesznek és amint egy picit is feljebb megy az értéke (másodperc ezred részeiről beszélünk) eladják azt. Az óriási mennyiségnek köszönhetően az apróbb változások is jelentős pénzt hoznak a konyhára (vagy visznek).
Ez a fajta kereskedés nem nagyon jellemző a magánszemélyekre és igen központi szerepet játszott a belső-kereskedés botrányoknál, amikről majd később lesz szó. Habár a program/algoritmus a "motorja" a folyamatnak, nevetségesen nagy jelentőséggel bírhat, hogy melyik "társaság" szervergépe milyen távol van a központi géptől, ugyanis minél közelebb van, annál jobb, mivel rövidebb kábelen (majdnem elhanyagolhatóan) rövidebb ideig megy az információ, így több tranzakciót tudnak lebonyolítani. De ezekről majd később lesz szó.
A HFT-nek 2010-körül tetőzött a százalékos elosztása, amikor is az amerikai tranzakciók 60-70%-a ilyen módon zajlott le. Az arányuk csökkent, de még mindig jelentős erőt képviselnek.
Ilyen és ehez  hasonló bejegyzésekre lehet tőlem számítani:)
Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess itt vagy a facebook-on a The Joe of Wall Street oldalon.
Ádám

 

A bejegyzés trackback címe:

https://joebrocare.blog.hu/api/trackback/id/tr538892160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calen 2016.07.17. 22:00:06

A HFT-t szeressük. Minél nagyobb a forgalom, annál jobb nekünk. :) Mondjuk az EURUSD-n már picit sok a jóból. A nagy forgalom jó, a szögletes mozgás már nem annyira. Kissé röhelyes, hogy az egypercezéshez óráson, negyedóráson kell keresnem kitörésgyanús helyzeteket, mert csak kitörés jellegű mozgás közben tudom normálisan skalpolni.

calen 2016.07.17. 22:02:00

"mert csak kitörés jellegű mozgás közben tudom normálisan skalpolni"

Kizárólag trendfolytató alakzatok törésére lépek be, mielőtt még hülyének néznétek.
süti beállítások módosítása