The Joe of Wall Street

The Joe of Wall Street

A HFT kockázatai

2016. július 25. - Csige Joel

Előző alkalommal megnéztük a pozitív aspektusát a HFT-nek (high-frequency trading vagy "gyors" kereskedés). Ma viszont a problémáira fogunk koncentrálni.

 
HFT nem több mint egy algoritmus, egy program, ami követi a programozó utasításait. Keres mechanikus mintákat, ismert trendeket és bizonyos árfolyami mozgásokat. Miután talált ilyeneket elvégzi azt a feladat sort, amit kiszabtak neki vagyis elkezd ott kereskedni. A probléma onnan ered, hogy ez az algoritmus nem gondolkodik, nincs tisztában a világ történéseivel. Nem veszi számításba a híreket és a politikai eseményeket és mivel ezek igen nagy változást okoznak az adott piacon, igen nagy problémákat is tudnak okozni. Nincs lehetőség minden egyes művelet előtt emberi jóváhagyásra várni, mivel itt kulcs fontosságú az idő, így viszont meg van az esély arra, hogy olyan részvényekkel kezd el kereskedni, amivel nem kellene (habár megfelelt minden sablon mintázatnak, amit az algoritmus figyelt).
 
A számokkal nem leírható tényezők figyelmen kívül hagyása mellett, az is óriási problémát jelent, hogy a program nem tudja mikor kell abbahagyni a kereskedést, így "túlterhelheti" a piacot. A piac "rendben" tartása nincs beléjük programozva. Sokan ezt fosztogatásnak, sőt illegálisnak tartják. Ausztráliában kiemelkedően magasak a számok, évente 100 és 180 millió dollár között keresnek a társaságok a HFT-vel, amit sokan inkonzekvensnek tartanak.
 
A szabályzatok, eddig tolerálták a HFT-vel való kereskedést, de ahogy súlyosbodik a helyzet változhatnak az előírások.
Újabb problémát jelent, hogy azokban a régiókban, ahol kiugróan sok HFT-t használó társaságok kereskednek, kiszorulnak a hagyományos kereskedők.
 
A sok negatív érv mellett meg kell jegyezni, hogy a HFT segítségével nyerhetőek a legfrissebb információk a piacról, és a jól beállított algoritmus segítségével (rosszul beállított az ellenkezőjét csinálja) úgynevezett price discovery-t vagyis árakat "találhat".
 
Kicsit bővebben erről. Előfordulhat olyan helyzet, hogy bizonyos dolgok "rosszul" vannak beárazva, vagy "félre" vannak árazva. Ez gyakorlatban úgy mutatkozik, hogy kockázat nélkül lehet vele kereskedni, ezt arbitrázsnak hívjuk.
Egyszerű példa erre. Az egyik piacon olcsóbban lehet venni almát, mint a másikon eladni, így annyi profitot lehet termelni, amíg hajlandóak vagyunk "szaladgálni" a két piac között. Részvényekkel egy likvid piacon ez sokkal egyszerűbb, és jobban működik. Egy jól működő piacon gyorsan megszűnnek az ilyen lehetőségek, mert amint létrejönnek és felfedezik őket, mindenki elkezd vele kereskedni, ami úgy mozdítja el az árakat, hogy megszünteti magát az arbitrázst.
 
Ezen az alkalommal rápillantottunk az HFT "érméjének" a másik oldalára is.
 
Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://joebrocare.blog.hu/api/trackback/id/tr618895778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása