The Joe of Wall Street

The Joe of Wall Street

Belső kereskedés

2016. augusztus 02. - Csige Joel

Sziasztok!

A mai alkalommal a belső kereskedésnek fogjuk megnézni az alapjait, hogyan is tudnak nagy cégek, nagy emberek biztonságosan kereskedni, és miért is büntethetik ezt.

 Egy adott cég részvénye a cég adott pillanati értékét mutatja, nem az abszolút értékét, hanem arányaiban (ha egy cégnek 5-ször annyiba kerül egy részvénye, mint egy másiké, attól még nem 5-ször olyan “nagy”). Visszamenőlegesen is mindig az adott pillanati értékét mutatták így a grafikonokon jól lehet látni, hogy hogyan is változott a cég értéke. A részvény változását nem lehet megjósolni, kiszámolni mert annyira sok változó befolyásolja, de vannak események, amik önmagukban szignifikáns változást okoznak. 

Egy cég életében nagyon nagy eseménynek számít egy CEO váltás. Ez nagyon sok változást, instabilitást és kérdőjelet okoz a cégnek, és ez általában meglátszik a tőzsdén is. Egy másik cég felvásárlása, egy új projekt bejelentése, vagy az adott időszaki jelentés eredményei. Ezek mind nagy befolyással vannak a cég “értékére”, de a közönséges kereskedő már csak akkor értesül róluk, amikor a hatásuk már be van “épülve” a részvény értékébe, így nem tudja meglovagolni a hír által keltett hullámot.

De egy belső munkatársnak más a helyzete (itt hozzá kell tenni, hogy igen kevesen tudnak a cégen belül is olyan bizalmas információkat, amivel belső kereskedést lehet folytatni). Ha valaki a cégen belül előre értesül az ilyen információkról és jól kispekulálja, hogy ez a hír milyen irányba fogja elmozdítani a részvények értékét, akkor igazságtalan előnyhöz jut a többiekhez képest. Ilyen módszerrel tehát lehet belső kereskedést folytatni.

Az illegalitása nem is feltétlenül csak onnan ered, hogy igazságtalanul jut pénzhez az illető, hanem ha megfelelően nagy tételekben csinálja, akkor természetellenes irányba mozdítja a részvényeket (amint a közönség előtt is napvilágra kerülnek a hírek már nem lesz szokatlan/káros ez az irány de addig igen). Úgy el tudja mozdítani az árfolyamokat, hogy zavart okozzon a hétköznapi kereskedőkben, sőt sokan állítják, hogy még a gazdasági fejlődés is lelassulhat.

Ha tetszett a cikk, kövess itt a blog.hu-n, vagy a facebookon a The Joe of Wall Street oldalon.

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://joebrocare.blog.hu/api/trackback/id/tr738927662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása